5 sfaturi pentru investiția într-un apartament nou în Sibiu


5 sfaturi pentru investiția într-un apartament nou în Sibiu

           Apartamentele noi din Sibiu sunt o investiție inteligentă. Sunt accesibile, nu necesită prea multă întreținere și vă pot oferi beneficii suplimentare, cum ar fi avantaje fiscale cu costuri reduse de modernizare sau întreținere și acces mai rapid la închirierea apartamentului către chiriași. Cu toate acestea, cumpărarea unui apartament nou nu este chiar la fel ca și cumpărarea unui apartament în clădiri vechi. Există provocări specifice pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când investiți în acest tip de imobiliare. Acest ghid te va ajuta să înțelegi tot ce trebuie să știi despre cumpărarea unui apartament nou în Sibiu.

Cine poate investi într-un apartament nou?

           Nu există nicio restricție în ceea ce privește cine poate investi într-un apartament nou. Oricine își permite, inclusiv persoanele fizice sau societați comerciale. Rețineți doar că nu este dificil să  investeaști într-un apartament nou, în comparație cu un apartament într-o clădire veche.

Cum să găsești apartamentul potrivit

         Ca și în cazul achiziționării oricărui alt tip de imobiliare, găsirea apartamentului potrivit este esențială atunci când investești în apartamente noi în Sibiu. Începeți prin a vă identifica nevoile de locuință - câte persoane vor locui în apartament, destinația și de ce caracteristici aveți nevoie? Sunt copii care au nevoie de un loc de joacă în apropiere, aveți nevoie de locuri de parcare, există facilități specifice pe care le căutați (acces ușor spre locul de muncă, mijloace de transport în comun, zonă cu potențial mare de dezvoltare, etc.)?

În continuare, trebuie să identificați locația dorită. Priviți cartierul și gândiți-vă la dezvoltarea viitoare. Cum arată viitorul cartierului? Zona este în creștere sau în scădere? Cât timp va dura să faceți până în centrul orașului? Rețineți că timpii spre centrul orașului de la periferia Sibiului sunt de obicei de doar10-15 minute, în funcție de perioada zilei. Asigurați-vă că luați în considerare cine este dezvoltatorul proiectului imobiliar, ce a mai construit și ce garanții oferă.

Cât puteți cheltui pe un apartament nou?

         Poți investi într-un apartament nou în Sibiu cu prețuri începănd de le 53.000 de euro pentru un apartament cu un dormitor și living. Prețul maxim al unui apartament nou depinde de locație și suprafață. Vă puteți aștepta să plătiți între 53.000 și chiar peste 100.000 de euro pentru un apartament cu două camere într-o locație excelentă, iar pentru un apartament cu 3 camere majoritatea prețurilor sunt de la 80.000 euro și pot ajunge chiar și peste 150.000 euro, în funcție de suprafață, zonă și finisaje.  În ansamblul Belvedere Residence, zona de Vest a Sibiului, găsiți apartamente cu 2 camere în Sibiu cu prețuri de la 52.950 euro, finisate la cheie și parcare înclusă în preț, iar in proiectul imobiliare Corner Apartments, situate in Șelimbăr, str. Nicolae Brana sunt apartamente cu 2 camere în Șelimbăr cu prețuri de la 68.450 euro, stadiul de predare semifinisat și parcare exterioară inclusă în preț.

         Rețineți că este mai rentabil, din punct de vedere al amortizării din chirii, să cumpărați un apartament cu 2 camere, cu o suprafață medie, decât să cumpărați un apartament cu 3 camere. Dacă esti în căutarea unui apartament pentru a locui împreună cu familia atunci este ideal achiziția unui apartament cu 3 camere.

 

Ce ar trebui să căutați atunci când investiți într-un apartament nou?

         Asigurați-vă că apartamentul se află într-o clădire nou construită, că dezvoltatorul folosește materiale de calitate, cine este dezvoltatorul, ce experiență are dezvoltatorul, firma de construcții este una cu experiență, imobilul este racordat la toate utilitațiile sau există posibilitatea de a putea sa fie rapordat până la predarea apartamentului, există o intrastructură bună pană la imobil, acces ușor, ce garanții oferă dezvoltatorul sau firma de construcții care executa lucrarea, dacă se acceptă achiziția prin credite bancare/credite ipotecare (dacă este cazul), dacă oferă consultanță în vederea achizției sau dupa achiziție (ajutor în vedera obținerii creditului ipotecar, intermediere spre închiriere sau chiar și administrări de immobile).   

         Într-un apartament nou construit, totul este nou. A fost proiectat și construit la cel mai înalt standard, ceea ce poate fi așteptat pentru cel puțin 20 de ani de acum încolo. Uitați-vă la calitatea materialelor folosite pentru a construi apartamentul - beton, cărămizi și oțel. Asigurați-vă de stadiul de predare al apartamentului (semifinisat, semifinisat avansat sau finisat la cheie) și ce conține fiecare tip de predare. Foarte important este să verificați dacă apartamentul se predă cu parcare proprie (inclusă în preț sau se plătește separat de apartament), daca există posibilitatea de a achiziționa o alta parcare. Dacă parcarea este identificată individual sau nu.

Beneficiile fiscale ale investiției într-un apartament nou

        Apartamentele noi sunt eligibile pentru o reducere a TVA-ului de la 19% standard, la un TVA cu cota redusa de 5%. Foarte important: prețurile de vanzare al apartamentelor noi conțin TVA-ul redus de 5% (excepție imobilele care nu se încadrează pentru această cotă redusă de TVA).

        Din 01 ianuarie 2023 aceast beneficiu este limitat doar pentru achiziția unei sungure locuințe cu TVA redus de 5%, iar persoanele fizice care au beneficiat de achiziția unui imobil cu cota redusă de TVA vor trebuie să plătească diferența de TVA la cota standard, adică + 14% apilcat la prețul net al imobilului.

        Există și o expecție pentru achiziția de imobile noi cu cota redusa de TVA de 5% (față de 19% TVA standard) dacă antecontractul este realizat până la finalul anului 2022. Pentru a te încadra în aceasta excepție este obligatoriu ca transferul de proprietate (contractul de vanzare-cumpărare) să se realizeze în anul 2023 iar antecontractul (promisiunea de vanzare-cumpărare) să fie făcută în anul 2022. Practic în anul 2023 (reține că este valabil doar pentru anul 2023) se mențin toate regulile fiscale pentru antecontracte realizate înainte de 01 ianuarie 2023.

        Vă puteți aștepta să vedeți aceste economii reflectate în prețul final al apartamentului. De asemenea, apartamentele noi se pot califică pentru un beneficiu de amortizare accelerată nefiind nevoie de investiții majore o mare perioadă de timp în vederea întreținerii.

Cuvintele finale: investiția într-un apartament nou merită

       Apartamentele noi sunt o opțiune accesibilă pentru a investi în imobiliare în Sibiu. Acestea sunt excelente pentru familiile în creștere, deoarece vin cu mai mult spațiu și caracteristici. Ele pot fi, de asemenea, o opțiune excelentă pentru investitorii care doresc să amortizeze investiția din chirii pe termen lung sau scurt, fiind mai accesibile decât apartamentele vechi. Atunci când investiți într-un apartament nou, asigurați-vă că mergeți să vedeți șantierul de construcție și verificați dacă totul este construit în conformitate cu standardele stabilite de guvernul român.

       Dacă aveți nevoie de îndrumare, sfaturi imobiliare sau sunteți în căutarea unui imobil, fie pentru investiție sau locuință personală, puteți să apelați cu încredere la agenția imobiliareă Eurosib Imobiliare din Sibiu.

Contact:

Eurosib Imobiliare

Adresa: Sibiu, Calea Dumbrăvii, nr. 135

Robert Iordache – Manager agenție imobiliară

Tel: 0745633772

e-mail: office@eurosibimobiliare.ro

Publicat: 01.10.2022

Lucrează cu noi

Oferim la cel mai înalt nivel servicii imobiliare din Sibiu

Eurosib Imobiliare Sibiu este o agenție imobiliară de top din Sibiu care a ajutat mii de cumpărători să-și găsească casa de vis în intregul județ Sibiu, rezultând mii de tranzacții imobiliare și aproape 2000 apartamente noi vândute în Sibiu.